Descoperire remarcabilă făcută de Telescopul Subaru: unde ar putea exista viață

de: Andrei Tilimpea
03 08. 2022

La doar 37 de ani-lumină de Pământ, a fost descoperită o planetă locuibilă aproape de zona locuibilă a unei pitici roșii.

Aceasta este prima descoperire făcută de un dispozitiv nou montat pe Telescopul Subaru și oferă o oportunitate de a analiza probabilitatea existenței vieții pe planetele care orbitează în jurul stelelor din apropiere.

Oamenii pot anticipa că Telescopul Subaru ar putea găsi candidați suplimentari, poate chiar mai mari, pentru planete locuibile în jurul piticelor roșii, după o primă descoperire atât de reușită.

Cel mai răspândit și cel mai mic tip de stea care arde hidrogen din univers este steaua pitică roșie, cunoscută și sub numele de pitică M sau stea de tip M.

Masa Soarelui variază de la aproximativ 0,08 până la 0,6 ori mai mare decât a stelelor pitice roșii.

Stelele mai ușoare sunt mult mai comune decât stelele mai grele, ceea ce face din piticele roșii cel mai comun tip de stea, conform Britannica.

Stelele pitice roșii alcătuiesc aproximativ trei sferturi din stelele din interiorul galaxiei Căii Lactee. Galaxiile eliptice au o proporție mai mare decât alte tipuri.

O descoperire interesantă

Planeta Proxima Centauri b a fost găsită în 2016 orbitând în jurul lui Proxima Centauri, steaua cea mai apropiată de Soare.

Mai mult, piticele roșii sunt mai vizibile la lungimile de undă în infraroșu.

Pentru a căuta dovezi ale planetelor din jurul stelelor pitice roșii, Centrul de Astrobiologie din Japonia a creat un instrument de observație în infraroșu plasat pe Telescopul Subaru.

Tehnica de observație folosită în această investigație se numește IRD, sau Doppler infraroșu.

Conform constatărilor preliminare ale acestei investigații, un super-Pământ cu o masă de patru ori cât a planetei noastre orbitează Ross 508, o stea situată la 37 de ani lumină de Pământ în constelația Serpens.

Ross 508 este o planetă care orbitează în jurul stelei gazdă la marginea interioară a zonei locuibile și unde un an doar 11 zile.

Este interesant de observat că există semne că orbita este eliptică, ceea ce ar însemna că pentru o porțiune a orbitei planeta ar putea fi în zona locuibilă, zona în care condițiile sunt favorabile pentru ca apa lichidă să existe pe suprafața planetei.

Dacă există apă și viață, este nevoie de mai multe investigații.